maandag 12 april 2010

Seiko met E-Ink flexibel display: Seiko Active Matrix EPD Watch

Seiko probeert de Message Watch een nieuw leven in te blazen met het "Future Now" project: Een horlogemet een nieuwe generatie E-Ink flexibele display.
Seiko Active Matrix EPD Watch 

Het flexibele display is van E-Ink. Dit bedrijf staat voornamelijk bekend als leverancier van e-paper beeldschermen die gebruikt worden in e-readers. Nu komt Seiko dus met een horloge die de nieuwe generatie  flexibele displays van E-Ink bevat. Het display is flexibel, maar de kast van het horloge kan je niet buigen. Echter, dit type beeldscherm is veel sterker, en duidelijker afleesbaar dan een conventioneel LCD-display.

Seiko is het eerste en enige bedrijf die in staat is de "Active Matrix EPD" technologie te gebruiken in een horloge. Het display kan 4 grijstinten weergeven. Elk item is op dit display veel duidelijker afleesbaar dan een item met de conventionene LCD technologie.


Het verschil tussen een conventioneel LCD-display en het 
Active Matrix EPD display


Zoals bekend is een e-paper beeldscherm al veel zuiniger dan een beeldscherm van bijvoorbeeld een iPad. Seiko heeft het echter voor elkaar gekregen het beeldscherm van de tweede generatie EPD's (Electrophoretic Display) nog veel zuiniger te krijgen. Het horlogedisplay verbruikt 1/100 deel van de energie dan een display met de huidige techniek, die gebruikt wordt in de e-readers van vandaag.
De sleutel tot deze energiewinst is de expertise van Seiko in de high end elektronica.'
Drie innovaties maken dit mogelijk:

  • Een TFT (Thin Film Transmission), die de signalen op het display controleerd
  • Een laag IC-gebruik van de TFT-controle
  • Een EPD-driver die het potentieel van de E-Ink technologie weet te maximaliseren


De echte uitdaging in het ontwerp was om een zo groot mogelijk formaat horlogedisplay te maken, en het horloge een niet te groot formaat te geven, zodat hij nog wel 'binnen de pols valt', dat hij dus niet te groot wordt. Dit is gelukt door o.a. de behuizing zo dun mogelijk te maken.

Seiko heeft ongeveer 10 jaar geleden een soortgelijk horloge gehad: de Seiko Message Watch. Toen liep het grote publiek er niet echt warm voor. Misschien is de 'opvolger' wel interessant, omdat het display immers een stuk scherper en beter is dan de displays van de Seiko Message Watch.
Seiko Message Watch


Het horloge is voorlopig een prototype. Seiko is van plan om in de herfst een aangepaste en verbeterde versie van de Seiko Active Matrix EPD Watch op de markt te gaan brengen.
Seiko Active Matrix EPD Watch
De meeste mensen dragen het horloge toch ook als een sieraad. De Seiko Active Matrix EPD Watch heeft een eigentijds uiterlijk, maar of er een markt voor is, dat zal de tijd uitwijzen...

Hier nog een filmpje, wanneer je hem doorspoelt naar ongeveer 3.10, daar zijn nog meer beelden te zien van de Seiko Active Matrix EPD

Bedankt voor het lezen,

Herman

Bron: Seiko Watch Corporation